Beste opleider van Nederland
Ieder jaar een ander lesprogramma
Afwisselend en praktische les

✅ Volg nu een BHV cursus op 1 van onze locaties of boek een incompany cursus ✅

Vlam in de pan

U bent aan het koken. De hete olie of boter uit uw pan kookt over of spat over de rand en komt in contact met de vlam onder uw pan. Of de olie in uw pan wordt te heet, waardoor de zelfontbrandingstemperatuur bereikt wordt en de olie in brand vliegt.

Wat doet u nu?

Optie 1: U pakt de pan op om ermee naar de kraan of naar buiten te lopen. 
                  Uitleg: als u met de pan gaat lopen, kunt u struikelen of de olie of boter kan over de rand van de pan klotsen en brandwonden veroorzaken.

Optie 2: U haalt snel de blusdeken die u, om goed voorbereid te zijn op brand, ergens in huis hebt hangen en gooit deze over de pan heen. 
                  Uitleg: er bestaan twee types blusdekens. Het ene type kan wel olie- en vetbranden blussen, maar het andere type blusdeken vliegt in als hij gebruikt wordt                    om een pan met brandende olie af te dekken. Daarom is het verstandig om voor de zekerheid geen blusdeken te gebruiken om een vlam in de pan te                              doven. Daarnaast kan de vlam weer oplaaien als de blusdeken eraf gehaald wordt.

Optie 3: U vult een emmer met water en gooit deze in de pan of u richt een tuinslang op de pan. 
                  Uitleg: het water dat u bij de hete olie of boter gooit, zal direct gaan koken, waardoor er een stoomwolk ontstaat. Hierdoor worden kleine, hete deeltjes olie                      of boter door de lucht verspreid, die op andere apparaten of producten in de keuken terecht kunnen komen, die dan ook kunnen gaan branden.

Optie 4: U pakt de brandblusser die u in huis hebt staan of hangen en richt deze op de brandende pan. 
                  Uitleg: In het schuim uit brandblussers zitten waterdeeltjes.

Optie 5: U draait de warmtebron uit en dekt de pan af met een deksel of bakplaat door deze als een schild voor u te houden en zo de vlammen terug te duwen.                             Uitleg: door de pan af te dekken, krijgt de vlam geen nieuwe zuurstof. Een vlam heeft om te blijven branden zuurstof nodig en door een deksel op de pan te                    zetten, krijgt de vlam geen nieuwe zuurstof waardoor hij zal doven. Haal het deksel niet van de pan voordat de pan helemaal is afgekoeld zodat de olie of                        boter niet opnieuw kan gaan branden door de zuurstof die er dan weer bij komt.

 

 

Bel nu op 085-0667402 Mail ons op info@in1keerbhv.nl